ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΤΡΟΦΙΜΑ

Η διατροφή είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους μας και επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την υγεία μας. Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας (ΕΠΙΚ), επί 28.000 Ελλήνων:

  • 30% των Ελληνίδων γυναικών είναι παχύσαρκες – 1η θέση στην Ευρώπη
  • 30% των Ελλήνων ανδρών είναι παχύσαρκοι – 2η θέση στην Ευρώπη
  • 26% των αγοριών και 19% των κοριτσιών ηλικίας 6–17 ετών είναι υπέρβαρα
  • Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας

Το μεγάλο στοίχημα του καιρού μας είναι η πρόληψη της παχυσαρκίας μέσα από εκπαίδευση για αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, ισορροπημένη διατροφή με κανόνες, όρια και σωστές επιλογές.

Στο κατά πόσον η διατροφή μας είναι ισορροπημένη δεν εξαρτάται από απόλυτους αριθμούς (π.χ. κάθε μέρα πρέπει να καταναλώνω 1800 θερμίδες ακριβώς), ούτε από διατροφικά τρικ (π.χ. παίρνω μια πολυβιταμίνη κάθε 3 ημέρες).

Ο κύριος παράγοντας που θα καταστήσει την καθημερινή διατροφή μας ισορροπημένη είναι η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά. Ποιοτικά είναι τα τρόφιμα τα οποία προσφέρουν πολλά και διαφορετικά διατροφικά συστατικά στον οργανισμό μας, όπως τα φρέσκα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά, το φρέσκο ψωμί ολικής άλεσης, το ψάρι, το άπαχο κρέας, τα γαλακτοκομικά, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί κ.α.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας που καθορίζει κατά πόσον η διατροφή μας είναι ισορροπημένη είναι η ποσότητα που καταναλώνουμε. Διαφορετικές διατροφικές ανάγκες έχει μια έφηβη που κάνει συστηματικά προπονήσεις στίβου ή άθλημα μάχης και διαφορετικές ανάγκες έχει μια ενήλικας που δουλεύει 8 ώρες σε ένα γραφείο.

Ο τρίτος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία της διατροφή μας είναι η ποικιλία στις τροφές που καταναλώνουμε. Το να τρώμε μονότονα ή να έχουμε εμμονές με κάποιες τροφές μας αποτρέπει από το να καταναλώνουμε εποχιακά τρόφιμα με διαφορετικά διατροφικά συστατικά, να φτιάχνουμε ευφάνταστα πιάτα, να χρησιμοποιούμε διαφορετικά υλικά ακόμη και για τους πιο απλούς συνδυασμούς.

Τελικά, η ισορροπημένη διατροφή εξαρτάται από την καθημερινή επιλογή τροφίμων τα οποία είναι φρέσκα, γευστικά και καταναλώνονται σε συγκεκριμένες ποσότητες ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τις ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις μας.