🇬🇧 DIET PRESCRIPTION IN ENGLISH AVAILABLE

Καρούμπης Απόστολος

ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ |  Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ

Διατροφή στην εξεταστική περίοδο

Πώς να οργανώσω την διατροφή μου για την εξεταστική περίοδο;
Η επιτυχία στις σχολικές εξετάσεις εξασφαλίζεται μέσα από μεθοδικό και εντατικό διάβασμα. Η εξεταστική περίοδος χαρακτηρίζεται από παρατεταμένα ωράρια εξαντλητικής μελέτης, αυξημένο άγχος, νευρικότητα, κακή ποιότητα και ποσότητα ύπνου. Η υιοθέτηση κανόνων σωστής και ισορροπημένης διατροφής εξασφαλίζουν την αντοχή στο εντατικό διάβασμα, την αύξηση της συγκέντρωσης και την ικανότητα απομνημόνευσης στις εξετάσεις.

Παρακάτω ακολουθούν απλές οδηγίες ισορροπημένης διατροφής που εξασφαλίζουν την σωστή προετοιμασία για την περίοδο των εξετάσεων:

1. Ενυδάτωση
Η προετοιμασία και οι εξετάσεις γίνονται το καλοκαίρι σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας. Η σωστή ενυδάτωση θα διευκολύνει τον οργανισμό σας να ρυθμίζει σωστά την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Έτσι μειώνονται τα επεισόδια ζάλης, υπνηλίας, πρόωρη κούραση, αποσυντονισμού, έλλειψη συγκέντρωσης. Καταναλώστε άφθονα υγρά όπως νερό, γάλα ελαφρύ, φρούτα και λαχανικά (περιέχουν περισσότερο από 90% νερό). Αποφεύγετε την κατανάλωση τροφών που προκαλούν έντονη διούρηση (και έτσι αφυδάτωση), όπως καφέ/τσάι (μέχρι 2 φλυτζάνια ημερησίως), αλκοόλ.
2. Πρωινό
Η εντατική και παρατεταμένη νοητική δραστηριότητα έχει ως προαπαιτούμενο την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Έρευνες έχουν δείξει ότι, σε κανονικές συνθήκες, ο εγκέφαλος μπορεί να καταναλώσει μέχρι και το 20% των ημερήσιων ενεργειακών αποθεμάτων ενώ σε περιόδους εντατικής νοητικής δραστηριότητας η κατανάλωση ενέργειας από τον εγκέφαλο μπορεί να φτάσει μέχρι και το 30%. Έτσι, η κατανάλωση πλήρους και ισορροπημένου πρωινού γεύματος εξασφαλίζει την τροφοδοσία του οργανισμού με την απαραίτητη ενέργεια για δυναμική εκκίνηση στην αρχή της ημέρας.
3. Συχνά γεύματα
Προσπαθήστε να λαμβάνετε 5-6 μικρά/μέτρια γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες ημερησίως. Μην μένετε νηστικοί για περισσότερο από 3-4 ώρες (1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης + 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά + χυμό μήλο ή πορτοκάλι = 1 μικρό γεύμα). Λαμβάνοντας μικρά/συχνά γεύματα αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων όπου λόγω της παρατεταμένης πέψης που ακολουθεί στο στομάχι μειώνεται η εγκεφαλική αιμάτωση με αποτέλεσμα αυξημένα συμπτώματα υπνηλίας και κούρασης.
4. Τρόφιμα που βοηθούν
Η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εξασφαλίζει την απαραίτητη τροφοδοσία του οργανισμού με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, Ε, Α, β-καροτίνη συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μειώνοντας σημαντικά τα συμπτώματα εξάντλησης και νευρικότητας.
Επίσης, καταναλώστε όσο το δυνατόν πιο ακατέργαστα δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά. Η σύνθεση τους αποτελεί την πιο ποιοτική επιλογή λόγω των αυξημένων ποσοτήτων βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, B5, Β6, B7, B9, Β12) και γλυκόζης. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην απελευθέρωση της ενέργειας από τα κύτταρα στηρίζοντας την αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα και την μνήμη. Τέλος, η ταυτόχρονη κατανάλωση φυτικών ινών που βρίσκεται στα προϊόντα ολικής άλεσης προλαμβάνει την απότομη αυξομείωση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα που μπορεί να προκαλέσει κούραση, λήθαργο και σύγχυση.

Καλή επιτυχία !!!

Καρούμπης Απόστολος (MSc, BSc Hons) Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος,

Ευγενίου Βουλγάρεως 61,

Τηλ: 2661021562

Σχετικά Άρθρα

Είσαι αθλητής και καταπολεμάς την κόπωση με πολυβιταμίνες; Λάθος!

Η βασική αιτία κόπωσης του αθλητή είναι η μακροχρόνια ανισορροπία στην κατανάλωση υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λιπαρών. Κάτι από αυτά ( συνήθως τα λιπαρά) καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό και έχει σαν αποτέλεσμα την παραγκώνιση των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών (υδατανθράκων και πρωτεϊνών).

Περισσότερα »

10 Λόγοι που θα ωφεληθείτε αν επισκεφθείτε τον διαιτολόγο

1. Πάσχετε από Σακχαρώδη Διαβήτη, είστε καρδιακός, έχετε αυξημένη πίεση;O διαιτολόγος θα σε εκπαιδεύσει να επιλέγεις νέες τροφές από μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων ώστε να μην κάνεις μεγάλες υποχωρήσεις τόσο στην γεύση όσο και στην θρέψη του οργανισμού σου. 2.

Περισσότερα »