🇬🇧 DIET PRESCRIPTION IN ENGLISH AVAILABLE

Καρούμπης Απόστολος

ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ |  Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ

Η αξία των αντιοξειδωτικών στην καθημερινή διατροφή μας

Τα αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας παίζουν το ρόλο του προστάτη του οργανισμού μας. Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι συνήθως τα φρέσκα τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο. Αντίθετα, τα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα όπως οι σφολιάτες, τα κρουασάν, τα μπισκότα, τα λιπαρά κρέατα και τα τηγανιτά είναι πλούσιες πηγές κορεσμένων λιπαρών που προκαλούν την αθηρογένεση στις αρτηρίες απο όπου ξεκινούν πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας όπως τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ξεκάθαρα η προστατευτική δράση των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στους φρουτοχυμούς.

Στη φωτό (a) φαίνεται οτι μετά απο 12 εβδομάδες διατροφής με πολλά κορεσμένα λιπαρά, το εσωτερικό μέρος των αρτηριών (αρτηρίες απο hamster) έχει γεμίσει με λιπαρά (κόκκινες κουκίδες).

Στις φωτογραφίες (b), (c), και (d) φαίνεται το εσωτερικό των ίδιων αρτηριών μετά απο 12 εβδομάδες με την ίδια διατροφή αλλά με την επιπλέον ξεχωριστή προσθήκη φρουτοχυμών (b) μύρτιλλο (c) βατόμουρο και (d) φράουλα. Φαίνεται ξεκάθαρα οτι η προσθήκη φρουτοχυμών στην διατροφή σχεδόν εξαφάνισε (!) την εναπόθεση των λιπαρών στις αρτηρίες. Φαίνεται ξεκάθαρα την ευεργετική δράση των αντιοξειδωτικών απο τα φρέσκα τροφίμα στην υγεία.

Αποφεύγετε τα τυποποιημέρνα τρόφιμα. Καταναλώστε σε καθημερινή βάση ανεπεξέργαστα, τοπικά, φρέσκα τρόφιμα! Τα φρέσκα τρόφιμα όπως εποχικά φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ψάρια είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολύ προστατευτικά για την υγεία μας!

Πηγή: Berry flavonoids and phenolics: bioavailability and evidence of protective effects. Br Jur of Nut (2010), 104, S67–S90.

Καρούμπης Απόστολος (MSc, BSc Hons) Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Ευγενίου Βουλγάρεως 61

Τηλ: 2661021562

Σχετικά Άρθρα

Είσαι αθλητής και καταπολεμάς την κόπωση με πολυβιταμίνες; Λάθος!

Η βασική αιτία κόπωσης του αθλητή είναι η μακροχρόνια ανισορροπία στην κατανάλωση υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λιπαρών. Κάτι από αυτά ( συνήθως τα λιπαρά) καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό και έχει σαν αποτέλεσμα την παραγκώνιση των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών (υδατανθράκων και πρωτεϊνών).

Περισσότερα »

10 Λόγοι που θα ωφεληθείτε αν επισκεφθείτε τον διαιτολόγο

1. Πάσχετε από Σακχαρώδη Διαβήτη, είστε καρδιακός, έχετε αυξημένη πίεση;O διαιτολόγος θα σε εκπαιδεύσει να επιλέγεις νέες τροφές από μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων ώστε να μην κάνεις μεγάλες υποχωρήσεις τόσο στην γεύση όσο και στην θρέψη του οργανισμού σου. 2.

Περισσότερα »