Our Blog

beer_toast

Η αρνητική ή θετική σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και υγείας έχει μελετηθεί μέσα από πολυάριθμες και εμπεριστατωμένες μελέτες. Τα συμπεράσματα της πλειοψηφίας των ερευνών υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ από οποιοδήποτε ποτό μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία εφόσον καταναλώνεται με μέτρο, δηλαδή μέχρι 2-3 μονάδες αλκοόλ για του άντρες και 1-2 μονάδες αλκοόλ για τις γυναίκες.

Ενώ έχουν γραφτεί πολλά για το αλκοόλ και το κρασί, οι έρευνες για την μπύρα και τη σχέση της με την υγεία μόνο πρόσφατα έχουν κάνει την εμφάνιση τους, κάτι το οποίο είναι παράξενο, κυρίως λόγω της πανάρχαιας ιστορία της, του κοινωνικού της χαρακτήρα και γενικότερα της ευρείας αποδοχής της τόσο στους νεανικούς όσο και στους μεγαλύτερους σε ηλικία πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.

Η μπύρα είναι ένα πανάρχαιο ποτό. Αρχικά έκανε την εμφάνισή της πριν από περίπου 5000 χρόνια στην περιοχή της Μεσοποταμίας και στην συνέχεια εξελίχθηκε από τους Αιγύπτιους ως δυναμωτικό ποτό για τον λαό. Τα αρχικά συστατικά της ήταν το κριθάρι και το νερό. Επειδή στην αρχαία Ελλάδα η μπύρα θεωρήθηκε το ποτό των βαρβάρων, η ευρωπαϊκή βάση της μπύρας έγινε η βόρεια Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα χώρες όπως Γερμανία, σημερινή Τσεχία και Βρετανία.

Σήμερα η μπύρα προέρχεται από την ζύμωση της βύνης κριθαριού (ζύθος), σπόρων λυκίσκου, μαγιάς και νερού. Οι έρευνες σχετικά με την περιεκτικότητα της μπύρας σε συστατικά που είναι ωφέλημα για την υγεία βασίστηκαν στην απλή υπόθεση ότι τόσο το κριθάρι όσο και ο λυκίσκος και το νερό είναι φρέσκα και φυσικά προϊόντα. Έτσι, ως συστατικά της μπύρας δυνητικά προσφέρουν μια ασπίδα προστασίας στον οργανισμό έναντι των νοσημάτων φθοράς όπως τα καρδιοαγγειακά.

Πραγματικά, το κριθάρι που είναι το κυρίως συστατικό της μπύρας, αποτελεί όπως και τα περισσότερα δημητριακά πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως της ομάδας Β – νιασίνη Β3, πυριδοξίνη Β6, και κοβαλαμίνη Β12.

Το φυτό του λυκίσκου ανήκει στην οικογένεια των κανναβινοειδών. Οι καρποί του λυκίσκου έχουν μια ξεχωριστή γλυκόπικρη μυρωδιά που προέρχεται από την μεγάλη περιεκτικότητα του σε ρητίνη (ρετσίνι) και μυρωδικά έλαια. Επίσης, στον λυκίσκο έχουν βρεθεί αξιόλογες ποσότητες αντιοξειδωτικών πολυφαινολών ουσιών με πλούσια αντικαρκινική δράση όπως κερσετίνη και κεμπφερόλη οι οποίες υπάρχουν και στα μήλα, μπρόκολα, ντομάτες, φράουλες κ.α. Ο λυκίσκος με τις 150 και πάνω αρωματικές ουσίες προστίθεται κατά την διάρκεια της ζύμωσης σε πολύ μικρές ποσότητες, σαν μπαχαρικό, και δίνει στην μπύρα το χαρακτηριστικό πλούσιο άρωμά του.

Η μαγιά είναι ένα φυσικό είδος μύκητα, κάτι περίπου σαν τα μανιτάρια, αλλά σε μικροσκοπικό μέγεθος. Το λατινικό όνομα του μύκητα που συνήθως χρησιμοποιείται στην ζύμωση της μαύρης (Ale) μπύρας είναι ‘Saccharomyces cerevisiae’ και σημαίνει κυριολεκτικά ‘σακχαρώδης μαγιά της μπύρας’… Για την ζύμωση της ξανθιάς (lager) μπύρας συνήθως χρησιμοποιείται ο μύκητας saccharomyces carlsbergensis. Η μαγιά λαμβάνει μέρος στην ζύμωση και παράγει το αλκοόλ στην μπύρα. Εκτός από το αλκοόλ, η μαγιά δίνει και ένα μεγάλο αριθμό αρωματικών ενώσεων όπου μαζί με τον λυκίσκο είναι και τα κλειδιά για την μοναδικότητα της κάθε μπύρας. Υπάρχουν πολλά είδη μαγιάς και ο κάθε παραγωγός ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της μπύρας που θέλει να παράγει διαλέγει και το ανάλογο είδος.

Τέλος, το νερό, είναι το κυρίως συστατικό στον όγκο της παραγόμενης μπύρας (95%). Η άριστη ποιότητα νερού είναι το βασικό προαπαιτούμενο για την καλύτερη δυνατή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Το κατά πόσο αυτά τα συστατικά συντηρούνται στο τελικό προϊόν και πραγματικά μπορούν να προσφέρουν οφέλη στην υγεία μας αποδεικνύεται μέσα από εμπεριστατωμένες μελέτες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η μέτρια κατανάλωση μπύρας έχει βρεθεί ότι μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που μελέτησε την επίδραση των συστατικών της μπύρας και του αλκοόλ στην ελαστικότητα των αγγείων και στην καρδιακή πίεση σε υγιείς ενήλικες, έδειξε ότι μέχρι και 2 ώρες μετά την κατανάλωση μπύρας τα αγγεία έδειξαν αυξημένη συσταλτικότητα λειτουργώντας ευεργετικά για την καρδιά1

  • Η μέτρια κατανάλωση μπύρας έχει δείξει ότι μειώνει την ομοκυστεΐνη στο αίμα, η αύξηση της οποίας είναι σημάδι επερχόμενου καρδιακού επεισοδίου2

  • Οι αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες των φλαβονοειδών έχουν αποδειχθεί σε πολλές μελέτες. Η θετική επίδραση της μπύρας στον οργανισμό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην περιεκτικότητα της σε φαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή όπως κατεχίνες, επικατεχίνες, κερσετίνη. Οι ουσίες αυτές στην μπύρα προέρχονται κατά 20-30% από τον λυκίσκο και κατά 70-80% από την βύνη κριθαριού3

  • Τέλος, η μπύρα συγκριτικά με άλλα αλκοολούχα ποτά και κρασιά, λόγω του ότι περιέχει 95% νερό και μικρές ποσότητες αλκοόλ (4,5 – 8,5%) συμβάλει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην ενυδάτωση του οργανισμού καθόσον περιέχει πολύ λιγότερο αλκοόλ αναλογικά με την ποσότητα που καταναλώνεται4

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι ενόσω οι έρευνες συνεχίζονται, όλο και περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες τις μπύρας θα ανακαλύπτονται. Αναμφισβήτητα, πέρα από τα θετικά χαρακτηριστικά της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, η μπύρα λόγω των φρέσκων και φυσικών συστατικών της, προσφέρει μια σειρά από επιπλέον ουσίες οι οποίες λειτουργούν ευεργετικά για την υγεία. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι τα όποια θετικά προσφέρει η μπύρα στην υγεία μας, απολαμβάνονται όταν η μπύρα καταναλώνεται με μέτρο.

1. Karatzi K, Rontoyanni VG, Protogerou AD, Georgoulia A, Xenos K, Chrisou J, Sfikakis P.P, Sidossis L.S. (2013). Acute effects of beer on endothelial function and hemodynamics: A single-blind, crossover study in healthy volunteers. Nutrition. 29 (9): 1122-6

2. Mayer Jr. O, Simon J, Rosolova H (2001). “A population study of the influence of beer consumption on folate and homocysteine concentrations”. European Journal of Clinical Nutrition. 55(7):605-609

3. Gerhauser C, et al, (2005). Beer constituents as potential cancer chemopreventing agents. European Journal of Cancer. Vol 44 (41), 1941-1954

4. Healthy hydration guide. British Nutrition Foundation 2010.

Comments are closed.