Η απώλεια κιλών σε νεαρούς αθλητές πρέπει να γίνεται με εξαιρετική προσοχή.
Πρέπει να αποφεύγεται η συμμετοχή σε κατηγορίες κιλών που είναι κάτω από το φυσιολογικό όριο για την δεδομένη ηλικία. Η επιμέλεια της μείωσης του βάρους πρέπει να είναι ευθύνη του πτυχιούχου Αθλητικού Διαιτολόγου σε συνεργασία με τον προπονητή. Όταν χρειάζεται λοιπόν να μειωθεί το βάρος πρέπει αρχικά να αποφεύγεται η ξαφνική και απότομη μείωση που επιβάλλεται στον οργανισμό μέσα από ανορθόδοξες πρακτικές π.χ. δεν τρώω βραδινό ή αντί για πλήρες γεύμα πίνω ένα ‘ισορροπημένο’ σκεύασμα διατροφής κτλ. Το μόνο που θα καταφέρουμε τρώγοντας πολύ λιγότερο είναι να βρισκόμαστε συνεχώς σε φάση καταβολισμού με αποτέλεσμα τον περιορισμό στην ανάπτυξη του έφηβου, την διαταραχή στην ορμονική ισορροπία, την απώλεια μυϊκού ιστού και μοιραία την μείωση της απόδοσης…
Βασικός στόχος του διατροφικού πλάνου πρέπει να είναι η απώλεια λίπους μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα π.χ. 4-5 κιλά λίπος σε 3 μήνες πριν τους αγώνες. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η καθημερινή τροφοδοσία του οργανισμού με τις απαραίτητες ποσότητες σε ενέργεια, πρωτεΐνη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που είναι εξαιρετικά ωφέλημα κατά την διάρκεια των προπονήσεων προετοιμασίας.
Έτσι, στηρίζουμε την ανάπτυξη του παιδιού και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού ώστε την ημέρα του αγώνα η μυϊκή μάζα του αθλητή να είναι άθικτη, γεμάτη ενέργεια, για να μπορεί ο αθλητής να αποδώσει στο 100%.