ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


1. Οι έφηβοι αθλητές που αγωνίζονται σε αθλήματα κατηγορίας κιλών πρέπει να χάνουν βάρος;

Η απώλεια κιλών σε νεαρούς αθλητές πρέπει να γίνεται με εξαιρετική προσοχή.

Πρέπει να αποφεύγεται η συμμετοχή σε κατηγορίες κιλών που είναι κάτω από το φυσιολογικό όριο για την δεδομένη ηλικία. Η επιμέλεια της μείωσης του βάρους πρέπει να είναι ευθύνη του πτυχιούχου Αθλητικού Διαιτολόγου σε συνεργασία με τον προπονητή. Όταν χρειάζεται λοιπόν να μειωθεί το βάρος πρέπει αρχικά να αποφεύγεται η ξαφνική και απότομη μείωση που επιβάλλεται στον οργανισμό μέσα από ανορθόδοξες πρακτικές π.χ. δεν τρώω βραδινό ή αντί για πλήρες γεύμα πίνω ένα ‘ισορροπημένο’ σκεύασμα διατροφής κτλ. Το μόνο που θα καταφέρουμε τρώγοντας πολύ λιγότερο είναι να βρισκόμαστε συνεχώς σε φάση καταβολισμού με αποτέλεσμα τον περιορισμό στην ανάπτυξη του έφηβου, την διαταραχή στην ορμονική ισορροπία, την απώλεια μυϊκού ιστού και μοιραία την μείωση της απόδοσης…

Βασικός στόχος του διατροφικού πλάνου πρέπει να είναι η απώλεια λίπους μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα π.χ. 4-5 κιλά λίπος σε 3 μήνες πριν τους αγώνες. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η καθημερινή τροφοδοσία του οργανισμού με τις απαραίτητες ποσότητες σε ενέργεια, πρωτεΐνη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που είναι εξαιρετικά ωφέλημα κατά την διάρκεια των προπονήσεων προετοιμασίας.

Έτσι, στηρίζουμε την ανάπτυξη του παιδιού και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού ώστε την ημέρα του αγώνα η μυϊκή μάζα του αθλητή να είναι άθικτη, γεμάτη ενέργεια, για να μπορεί ο αθλητής να αποδώσει στο 100%.

επιστροφη σε προγραμματα διατροφης αθλητων


2. Χρειάζονται οι αθλητές συμπληρώματα διατροφής;

Ο νούμερο ένα στόχος όλων των αθλητών πρέπει να είναι η επαρκής κατανάλωση ενέργειας από τις τροφές (θερμίδες). Αν ο αθλητής καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από όσο πραγματικά χρειάζεται ό,τι συμπληρώματα διατροφής και να πάρει θα είναι μάταιο. Όσο η ενέργεια αυτή προέρχεται από ποιοτικά τρόφιμα (φρέσκα φρούτα/λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά, άπαχο κρέας κτλ) τόσο αυξάνεται και η πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανάγκη για την πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει κυρίως να χορηγούνται σε περιπτώσεις όπως: καθημερινή και έντονη προπόνηση (επαγγελματίες αθλητές, περίοδος προετοιμασίας), σε αθλητές με ιστορικό έλλειψης σιδήρου, κατά την διάρκεια αποκατάστασης τραυματισμού ή σε έφηβους αθλητές με πιεσμένο πρόγραμμα. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να χορηγούνται μόνο από γιατρό ή από πτυχιούχο Διαιτολόγο μετά από αυστηρή αξιολόγηση των αθλητών σχετικά με την διατροφή τους, τον τρόπο ζωής, το ιστορικό υγείας και τις ατομικές τους ανάγκες. Η πρακτική του ‘παίρνω μια πολυβιταμίνη για καλό και για κακό’ είναι ξεπερασμένη, αναποτελεσματική και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και επικίνδυνη.

επιστροφη σε προγραμματα διατροφης αθλητων

3. Αθλητισμός και συχνές ιώσεις- Τι πρέπει να προσέχω;

Με την βαριά και παρατεταμένη άσκηση, κυρίως κατά την διάρκεια του χειμώνα, αυξάνεται το ρίσκο ίωσης αναπνευστικού με συμπτώματα όπως κρύωμα, γρίπη, πονοκέφαλο, πυρετό, εμετό, διάρροια κτλ. Ακολουθείστε αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης, μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής:

 • Αποφυγή επαφής με άτομα που υποφέρουν από κρύωμα/μόλυνση/λοίμωξη ή βήχουν, φτερνίζονται, ¨τρέχει¨ η μύτη
 • Πλένετε τα χέρια πριν το φαγητό, μετά την επαφή με επιμολυσμένα πόμολα, δημόσιες τουαλέτες κτλ
 • Να απομονώνεται γρήγορα από τους υπόλοιπους αθλητές όποιος έχει συμπτ??ματα γρίπης ή κρυώματος όπως πονοκέφαλο, πυρετό, καταρροή, διάρροια, γαστρεντερικές διαταραχές
 • Φοράτε κατάλληλο ρουχισμό για τις κρύες μέρες και αποφεύγετε το κρύο και την υγρασία μετά τον αγώνα ή την προπόνηση
 • Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα ή της προπόνησης, προστατέψτε το στόμα και την μύτη από την απευθείας επαφή με το κρύο φορώντας κασκόλ ή μάσκα
 • Μην μοιράζεστε μπουκαλάκια νερού/αναψυκτικού, πετσέτες με άλλους αθλητές
 • Σε ταξίδια εκτός έδρας, μην πίνετε νερό από βρύσες και τα μπουκάλια νερού πρέπει να είναι σφραγισμένα
 • Αποφεύγετε τα ωμά λαχανικά και τα μη επαρκώς μαγειρεμένα ή ψημένα κρέατα
 • Πάντα πλένετε καλά ή καθαρίστε τα φρούτα πριν τα καταναλώσετε
 • Να καταναλώνετε ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θερμίδες, πρωτεΐνες και βιταμίνες
 • Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες υ??ατανθράκων πριν την άσκηση π.χ. ρύζι, πατάτες, μακαρόνια, ψωμί
 • Καταναλώστε καθημερινά 1 μερίδα γιαούρτι ή ξινόγαλο
 • Αποφεύγετε τις στερητικές ή πολύ αυστηρές δίαιτες και την απότομη μείωση του σωματικού βάρους
 • Όλοι οι αθλητές πρέπει να είναι εμβολιασμένοι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού
 • Ο βραδινός ύπνος να διαρκεί τουλάχιστον 7 ώρες

 επιστροφη σε προγραμματα διατροφης αθλητων