🇬🇧 DIET PRESCRIPTION IN ENGLISH AVAILABLE

Καρούμπης Απόστολος

ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ |  Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ

Είσαι αθλητής και καταπολεμάς την κόπωση με πολυβιταμίνες; Λάθος!

Η βασική αιτία κόπωσης του αθλητή είναι η μακροχρόνια ανισορροπία στην κατανάλωση υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λιπαρών. Κάτι από αυτά ( συνήθως τα λιπαρά) καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό και έχει σαν αποτέλεσμα την παραγκώνιση των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών (υδατανθράκων και πρωτεϊνών). Γενικά, οι πολυβιταμίνες είναι συμπληρώματα διατροφής, δηλαδή συμπληρώνουν μια ήδη προσεγμένη διατροφή. Ο ρόλος τους είναι περισσότερο προληπτικός, δηλαδή να μην μειώνονται τα ήδη χαμηλά επίπεδα βιταμινών και όχι τόσο πολύ για να αντιμετωπίζουν τυχόν αναιμίες ή πολύ χαμηλά επίπεδα αβιταμίνωσης.

Οι βασικότεροι λόγοι κόπωσης στους αθλητές είναι οι παρακάτω:

1. Μη προσαρμογή στο νέο προπονητικό πλάνο.

Κόπωση έρχετε μετά από έστω και μιά μικρή αύξηση στον όγκο ή στην ένταση της προπόνησης. Πρέπει να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας για να προσαρμοστεί στις καινούργιες προπονητικές απαιτήσεις, περισσότερο ύπνο, ξεκούραση, παραπάνω θερμίδες, παραπάνω υγρά κτλ.

2. Υπερκατανάλωση καφεΐνης.

Η υπερκατανάλωση σε τροφές και ποτά με καφεΐνη όπως ο καφές, οι σοκολάτες, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου. Αυτό με την σειρά του προκαλεί χρόνια κόπωση. Άρα η αντικατάσταση των ποτών αυτών με νερό, χυμό, γάλα, milkshake, smoothies βοηθάει στην μείωση της καφεΐνης στον οργανισμό και την σταδιακή αποκατάσταση του κύκλου της ξεκούρασης και του ύπνου.

3. Χωρίς ενεργειακά αποθέματα κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητη τόσο κατά την διάρκεια της προπόνησης όσο και αμέσως μετά το τέλος της. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών κατά την διάρκεια της προπόνησης οδηγεί στην ελλιπή αποκατάσταση και νομοτελειακά στην κόπωση.

4. Χαμηλός σίδηρος.

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό δημιουργούν σε ένα μή αθλητή γενική κούραση. Στον αθλητή/τρια δημιουργεί κούραση και ελλιπή αποκατάσταση κατά την διάρκεια του ύπνου. Η αγωγή του γιατρού για την αποκατάσταση των επιπέδων σιδήρου είναι επιβεβλημένη.

5. Μίλα με γιατρό σου.

Ο κάθε αθλητής πρέπει να μιλάει αναλυτικά με τον γιατρό του για όλα τα θέματα που αφορούν θέματα κόπωσης, τραυματισμών, ασθένειας, μεταβολικά και αυτοάνοσα νοσήματα. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι κορυφαίας σημασίας για την αγωνιστική εξέλιξη του αθλητή.

6. Αποχή από αμυλούχες τροφές.

Στη μακροχρόνια αποχή ή στη χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων, που γίνεται συνήθως λόγο φόβου αύξησης του βάρους, μειώνονται τα αποθέματα γλυκογόνου στους μύες. Το γλυκογόνο είναι το βασικότερο συστατικό ενέργειας στους μυς και προέρχεται από τις αμυλούχες τροφές. Τα χαμηλά επίπεδα γλυκογόνου στους μύες των αθλητών μεταφράζονται σε πρόωρη κόπωση.

7. Έλεγξε την ώρα κατανάλωσης των υδατανθράκων.

Η μέτρια προς έντονη προπόνηση εξαντλεί εύκολα τα αποθέματα μυϊκού γλυκογόνου και έρχετε η κόπωση. Το γλυκογόνο δημιουργήστε στους μύες κυρίως μετά από κατανάλωση αμυλούχων τροφών όπως μακαρόνια, ψωμί, ψωμάκια, πατάτες, μπάρες, δημητριακά. Τα αποθέματα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους αθλητές να αναπληρώνονται καθημερινά! Η καλύτερη ώρα να γίνει αυτή η αναπλήρωση είναι αμέσως (max 30-60 λεπτά) μετά την προπόνηση.

8. Αναπλήρωση χαμένων υγρών.

Η αφυδάτωση είναι δύσκολο να διαγνωστεί κατά την διάρκεια των προπονήσεων. Επηρεάζει όμως πολύ βασικά στοιχεία του αθλητή κατά την διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα όπως μειωμένη εγρήγορση και μειωμένη τεχνική ικανότητα.

! Ένας πτυχιούχος αθλητικός διατροφολόγος μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές που ενδιαφέρονται να αυξήσουν τον όγκο προπόνησης, τους χρόνους και την απόδοσή τους, μέσα από ένα ποιοτικό διατροφικό πλάνο που θα απελευθερώνει την ενέργεια του σώματος και θα μειώνει την κόπωση.

Καρούμπης Απόστολος (Msc, Bsc Hons)
Κλινικός Διαιτολόγος – Αθλητικός Διατροφολόγος
Ευγενίου Βουλγάρεως 61, Κέρκυρα
2661021562 – 6945866719
www.nutri-life.gr

Σχετικά Άρθρα

10 Λόγοι που θα ωφεληθείτε αν επισκεφθείτε τον διαιτολόγο

1. Πάσχετε από Σακχαρώδη Διαβήτη, είστε καρδιακός, έχετε αυξημένη πίεση;O διαιτολόγος θα σε εκπαιδεύσει να επιλέγεις νέες τροφές από μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων ώστε να μην κάνεις μεγάλες υποχωρήσεις τόσο στην γεύση όσο και στην θρέψη του οργανισμού σου. 2.

Περισσότερα »