🇬🇧 DIET PRESCRIPTION IN ENGLISH AVAILABLE

Καρούμπης Απόστολος

ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ |  Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ

Διατροφή Αθλητών


Η διατροφική υποστήριξη των αθλητών πρέπει κυρίως να στοχεύει στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε θερμίδες και στην ενυδάτωση. Όλοι οι αθλητές, μικροί και μεγάλοι, που προπονούνται σχεδόν καθημερινά πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι σχετικά με τις αρχές της αθλητικής διατροφής και να ακολουθούν μια διατροφή με κανόνες και λογική.

Οι διατροφικές απαιτήσεις του κάθε αθλητή διαφοροποιούνται κυρίως με βάση το είδος της άσκησης που κάνει (αεροβική, δύναμης, αντοχής ή συνδυασμός), την ηλικία, την εποχή (προετοιμασία / αγώνες / διακοπές), τις συνήθειές του κ.α.

Τα διατροφικά προγράμματα που προσφέρουμε στοχεύουν στην διατροφική εκπαίδευση και καθοδήγηση του αθλητή κατά την διάρκεια των προ-αγωνιστικών, αγωνιστικών και μετα-αγωνιστικών περιόδων όπως ορίζονται από τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες και επίσημες ανακοινώσεις του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητιατρικής και του IOC (International Olympic Committee).

Παρέχουμε υπηρεσίες διατροφικής συμβουλευτικής, σωματομετρικές μετρήσεις και οργανώνουμε ομιλίες διατροφής σε ομάδες, γυμναστήρια και ακαδημίες.

Συχνές ερωτήσεις​

Η απώλεια κιλών σε νεαρούς αθλητές πρέπει να γίνεται με εξαιρετική προσοχή.

Πρέπει να αποφεύγεται η συμμετοχή σε κατηγορίες κιλών που είναι κάτω από το φυσιολογικό όριο για την δεδομένη ηλικία. Η επιμέλεια της μείωσης του βάρους πρέπει να είναι ευθύνη του πτυχιούχου Αθλητικού Διαιτολόγου σε συνεργασία με τον προπονητή. Όταν χρειάζεται λοιπόν να μειωθεί το βάρος πρέπει αρχικά να αποφεύγεται η ξαφνική και απότομη μείωση που επιβάλλεται στον οργανισμό μέσα από ανορθόδοξες πρακτικές π.χ. δεν τρώω βραδινό ή αντί για πλήρες γεύμα πίνω ένα ‘ισορροπημένο’ σκεύασμα διατροφής κτλ. Το μόνο που θα καταφέρουμε τρώγοντας πολύ λιγότερο είναι να βρισκόμαστε συνεχώς σε φάση καταβολισμού με αποτέλεσμα τον περιορισμό στην ανάπτυξη του έφηβου, την διαταραχή στην ορμονική ισορροπία, την απώλεια μυϊκού ιστού και μοιραία την μείωση της απόδοσης…

Βασικός στόχος του διατροφικού πλάνου πρέπει να είναι η απώλεια λίπους μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα π.χ. 4-5 κιλά λίπος σε 3 μήνες πριν τους αγώνες. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η καθημερινή τροφοδοσία του οργανισμού με τις απαραίτητες ποσότητες σε ενέργεια, πρωτεΐνη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που είναι εξαιρετικά ωφέλημα κατά την διάρκεια των προπονήσεων προετοιμασίας.

Έτσι, στηρίζουμε την ανάπτυξη του παιδιού και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού ώστε την ημέρα του αγώνα η μυϊκή μάζα του αθλητή να είναι άθικτη, γεμάτη ενέργεια, για να μπορεί ο αθλητής να αποδώσει στο 100%.

Ο νούμερο ένα στόχος όλων των αθλητών πρέπει να είναι η επαρκής κατανάλωση ενέργειας από τις τροφές (θερμίδες). Αν ο αθλητής καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από όσο πραγματικά χρειάζεται ό,τι συμπληρώματα διατροφής και να πάρει θα είναι μάταιο. Όσο η ενέργεια αυτή προέρχεται από ποιοτικά τρόφιμα (φρέσκα φρούτα/λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά, άπαχο κρέας κτλ) τόσο αυξάνεται και η πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανάγκη για την πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει κυρίως να χορηγούνται σε περιπτώσεις όπως: καθημερινή και έντονη προπόνηση (επαγγελματίες αθλητές, περίοδος προετοιμασίας), σε αθλητές με ιστορικό έλλειψης σιδήρου, κατά την διάρκεια αποκατάστασης τραυματισμού ή σε έφηβους αθλητές με πιεσμένο πρόγραμμα. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να χορηγούνται μόνο από γιατρό ή από πτυχιούχο Διαιτολόγο μετά από αυστηρή αξιολόγηση των αθλητών σχετικά με την διατροφή τους, τον τρόπο ζωής, το ιστορικό υγείας και τις ατομικές τους ανάγκες. Η πρακτική του ‘παίρνω μια πολυβιταμίνη για καλό και για κακό’ είναι ξεπερασμένη, αναποτελεσματική και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και επικίνδυνη.

Με την βαριά και παρατεταμένη άσκηση, κυρίως κατά την διάρκεια του χειμώνα, αυξάνεται το ρίσκο ίωσης αναπνευστικού με συμπτώματα όπως κρύωμα, γρίπη, πονοκέφαλο, πυρετό, εμετό, διάρροια κτλ. Ακολουθείστε αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης, μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής:

  • Αποφυγή επαφής με άτομα που υποφέρουν από κρύωμα/μόλυνση/λοίμωξη ή βήχουν, φτερνίζονται, ¨τρέχει¨ η μύτη
  • Πλένετε τα χέρια πριν το φαγητό, μετά την επαφή με επιμολυσμένα πόμολα, δημόσιες τουαλέτες κτλ
  • Να απομονώνεται γρήγορα από τους υπόλοιπους αθλητές όποιος έχει συμπτώματα γρίπης ή κρυώματος όπως πονοκέφαλο, πυρετό, καταρροή, διάρροια, γαστρεντερικές διαταραχές
  • Φοράτε κατάλληλο ρουχισμό για τις κρύες μέρες και αποφεύγετε το κρύο και την υγρασία μετά τον αγώνα ή την προπόνηση
  • Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα ή της προπόνησης, προστατέψτε το στόμα και την μύτη από την απευθείας επαφή με το κρύο φορώντας κασκόλ ή μάσκα
  • Μην μοιράζεστε μπουκαλάκια νερού/αναψυκτικού, πετσέτες με άλλους αθλητές
  • Σε ταξίδια εκτός έδρας, μην πίνετε νερό από βρύσες και τα μπουκάλια νερού πρέπει να είναι σφραγισμένα
  • Αποφεύγετε τα ωμά λαχανικά και τα μη επαρκώς μαγειρεμένα ή ψημένα κρέατα
  • Πάντα πλένετε καλά ή καθαρίστε τα φρούτα πριν τα καταναλώσετε
  • Να καταναλώνετε ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θερμίδες, πρωτεΐνες και βιταμίνες
  • Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες υδατανθράκων πριν την άσκηση π.χ. ρύζι, πατάτες, μακαρόνια, ψωμί
  • Καταναλώστε καθημερινά 1 μερίδα γιαούρτι ή ξινόγαλο
  • Αποφεύγετε τις στερητικές ή πολύ αυστηρές δίαιτες και την απότομη μείωση του σωματικού βάρους
  • Όλοι οι αθλητές πρέπει να είναι εμβολιασμένοι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού
  • Ο βραδινός ύπνος να διαρκεί τουλάχιστον 7 ώρες

Σχετικά Άρθρα

Αθλητική Διατροφή – 4 πρακτικά βήματα για προπονητική και μυϊκή αποκατάσταση.

Το σύγχρονο δόγμα της προπονητικής και μυϊκής αποκατάστασης συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: “ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ – ΦΟΡΤΩΣΗ – ΧΤΙΣΙΜΟ”. Στόχος είναι η ενυδάτωση (rehydration) του οργανισμού, το φόρτωμα (refuel) των μυών με ενέργεια και η αποκατάσταση (rebuild) της φθοράς των μυών που

Περισσότερα »
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Κωπηλασία: αθλητική διατροφή στην κωπηλασία

Κωπηλασία: αθλητική διατροφή στην κωπηλασία. Η κωπηλασία είναι ένα πολύ απαιτητικό άθλημα. Απαιτεί προπονήσεις με μεγάλες εντάσεις και πολύ κάλο επίπεδο αντοχής και δύναμης. Τα ενεργειακά συστήματα δουλεύουν τόσο σε αναερόβια όσο και σε αερόβια βάση. Οι προπονήσεις είναι πολύωρες

Περισσότερα »

Χρήσιμοι σύνδεσμοι​

Σχετικές Υπηρεσίες

breastfeeding

Εγκυμοσύνη & Θηλασμός

shutterstock_335916854

Κλινική Διατροφική Θεραπεία

enisxusi-gonimotitas-cover

Παχυσαρκία & Μείωση Βάρους