Σε περίπτωση που τα επίπεδα ιωδίου στον οργανισμό της μητέρας είναι χαμηλά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο ρυθμός ανάπτυξης του εγκεφάλου του βρέφους ενδέχεται να είναι αργός. Αυτό πιθανών να επηρεάσει την μελλοντική ικανότητα του μωρού να μαθαίνει και να αντιλαμβάνεται την γνώση, να έχει χαμηλό IQ και μειωμένη απόδοση στο σχολείο.
Το ιώδιο είναι πολύ σημαντικό συστατικό της μεταβολικής λειτουργίας. Πιο ειδικά, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η βασικότερη ιδιότητα του ιωδίου στον οργανισμό είναι η δημιουργία ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της νοημοσύνης του βρέφους. Η ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων γίνεται τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του μωρού, κατά την διάρκεια δηλαδή του θηλασμού.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η ασφαλής πρόσληψη ιωδίου για την μητέρα 2 μήνες πριν – κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης – και μέχρι το τέλος του θηλασμού πρέπει να είναι σχεδόν η διπλάσια (250μg) σε σχέση με μια ενήλικη γυναίκα που δεν είναι έγκυος (150μg).
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ιώδιο είναι τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά και το εμπλουτισμένο με ιώδιο αλάτι (ιωδιούχο αλάτι). Δεν συστήνεται η αυξημένη πρόσληψη ιωδίου από ιωδιούχο αλάτι γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της αρτηριακής υπέρτασης ή προεκλαμψίας.
ΤΡΟΦΙΜΑ | ΜΕΡΙΔΑ | ΙΩΔΙΟ (μg) |
Αγελαδινό γάλα | 200ml | 50-80 |
Γιαούρτι | 150γρ | 50-100 |
Αυγά | 1 αυγό 50γρ | 20 |
Τυρί | 40γρ | 15 |
Λευκό ψάρι | 100γρ | 115 |
Λιπαρό ψάρι | 100γρ | 50 |
Κόκκινο κρέας | 100γρ | 10 |
Κοτόπουλο | 100γρ | 10 |
Ψωμί | 1 φέτα 30γρ | 5 |
Όλες οι γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη πρέπει να ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που είναι πλούσιο σε τροφές που περιέχουν ιώδιο όπως τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια.