🇬🇧 DIET PRESCRIPTION IN ENGLISH AVAILABLE

Καρούμπης Απόστολος

ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ |  Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ

Εγκυμοσύνη & Θηλασμός

Η εγκυμοσύνη είναι η σημαντικότερη περίοδος – σταθμός στην ζωή της γυναίκας. Ο κύριος σκοπός της διατροφικής υποστήριξης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η εξασφάλιση της υγείας του εμβρύου και της μητέρας.

Τα προγράμματα μας είναι άκρως εξατομικευμένα ώστε να καλύπτουν απόλυτα τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες της εγκυμοσύνης σε όλα τα απαραίτητα διατροφικά συστατικά. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ανεξέλεγκτη αύξηση του βάρους της μητέρας. Μετά την εγκυμοσύνη, μεγάλη έμφαση δίνεται στην υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, μέσα από προσεγμένα προγράμματα διατροφής που μειώνουν την πιθανότητα διακοπής του και συγχρόνως βοηθούν στην επαναφορά του βάρους της μητέρας στα προ της γέννας επίπεδα.

Για να καλύψουμε τις συνολικές ανάγκες της κρίσιμης αυτής περιόδου προσφέρουμε προγράμματα διατροφής :

Για το ζευγάρι κατά την διάρκεια του οικογενειακού σχεδιασμού.
Για την εγκυμονούσα μητέρα κατά την 9μηνη κύηση.
Για την μητέρα κατά την διάρκεια του θηλασμού και της αποκατάστασης του βάρους.

Συχνές ερωτήσεις

Το βάρος κατά την εγκυμοσύνη εξαρτάται από το βάρος της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη. Το συνιστώμενο βάρος υπολογίζεται σύμφωνα με την κατηγορία που ανήκετε όπως προκύπτει από τον δείκτη μάζας σώματος (Body Mass Index, BMI)

Δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ)Κατηγορία βάρουςΣυνιστώμενο βάρος(9μηνη κύηση)Συνιστώμενο βάρος (δίδυμη κύηση)
Κάτω από 18,5Πολύ Αδύνατη12,5 – 18 κιλάΔεν υπάρχουν συστάσεις
18,5-24,9Φυσιολογική11,5 – 16 κιλά17 – 24,5 κιλά
25-29,9Υπέρβαρη7 – 11,5 κιλά14 – 23 κιλά
Πάνω από 30Παχύσαρκη5 – 9 κιλά11,5 – 19 κιλά

Για τον υπολογισμό του ΒΜΙ πατήστε εδώ

Προεκλαμψία είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης που συνοδεύεται από μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης στα ούρα. Οι πιο σοβαροί παράγοντες που προδιαθέτουν στην προεκλαμψία είναι η απότομη αύξηση του βάρους και ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης.

Κυρίως πρέπει να προσέχετε τα ωμά και απαστερίωτα τρόφιμα όπως φρέσκια μαγιονέζα, κρέμες γάλακτος, ωμά θαλασσινά, μισοψημένα κρέατα, απαστερίωτα γαλακτοκομικά, μπλε τυριά, μπρι, καμεμπέρ, πολύ μαλακά άσπρα τυριά, πατέ, λουκάνικα, ξαναζεσταμένα φαγητά, νερό από δημόσιες βρύσες, κονσέρβες κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα οφέλη της μητέρας από τον θηλασμό είναι πολλά. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών στο μέλλον. Επίσης μειώνεται η πιθανότητα επαναλαμβανόμενης σύλληψης, αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές, μειώνεται σημαντικά το βάρος και προπάντων το σωματικό λίπος, καθώς όσο περνάει ο καιρός, το μητρικό γάλα γίνεται όλο και πιο πλούσιο σε λιπαρά. 

 

Σε περίπτωση που τα επίπεδα ιωδίου στον οργανισμό της μητέρας είναι χαμηλά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο ρυθμός ανάπτυξης του εγκεφάλου του βρέφους ενδέχεται να είναι αργός. Αυτό πιθανών να επηρεάσει την μελλοντική ικανότητα του μωρού να μαθαίνει και να αντιλαμβάνεται την γνώση, να έχει χαμηλό IQ και μειωμένη απόδοση στο σχολείο.

Το ιώδιο είναι πολύ σημαντικό συστατικό της μεταβολικής λειτουργίας. Πιο ειδικά, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η βασικότερη ιδιότητα του ιωδίου στον οργανισμό είναι η δημιουργία ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της νοημοσύνης του βρέφους. Η ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων γίνεται τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του μωρού, κατά την διάρκεια δηλαδή του θηλασμού.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η ασφαλής πρόσληψη ιωδίου για την μητέρα 2 μήνες πριν – κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης – και μέχρι το τέλος του θηλασμού πρέπει να είναι σχεδόν η διπλάσια (250μg) σε σχέση με μια ενήλικη γυναίκα που δεν είναι έγκυος (150μg).

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ιώδιο είναι τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά και το εμπλουτισμένο με ιώδιο αλάτι (ιωδιούχο αλάτι). Δεν συστήνεται η αυξημένη πρόσληψη ιωδίου από ιωδιούχο αλάτι γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της αρτηριακής υπέρτασης ή προεκλαμψίας.

ΤΡΟΦΙΜΑΜΕΡΙΔΑΙΩΔΙΟ (μg)
Αγελαδινό γάλα200ml50-80
Γιαούρτι150γρ50-100
Αυγά1 αυγό 50γρ20
Τυρί40γρ15
Λευκό ψάρι100γρ115
Λιπαρό ψάρι100γρ50
Κόκκινο κρέας100γρ10
Κοτόπουλο100γρ10
Ψωμί1 φέτα 30γρ5

Όλες οι γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη πρέπει να ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που είναι πλούσιο σε τροφές που περιέχουν ιώδιο όπως τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια.

Σχετικά Άρθρα

Είσαι αθλητής και καταπολεμάς την κόπωση με πολυβιταμίνες; Λάθος!

Η βασική αιτία κόπωσης του αθλητή είναι η μακροχρόνια ανισορροπία στην κατανάλωση υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λιπαρών. Κάτι από αυτά ( συνήθως τα λιπαρά) καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό και έχει σαν αποτέλεσμα την παραγκώνιση των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών (υδατανθράκων και πρωτεϊνών).

Περισσότερα »

10 Λόγοι που θα ωφεληθείτε αν επισκεφθείτε τον διαιτολόγο

1. Πάσχετε από Σακχαρώδη Διαβήτη, είστε καρδιακός, έχετε αυξημένη πίεση;O διαιτολόγος θα σε εκπαιδεύσει να επιλέγεις νέες τροφές από μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων ώστε να μην κάνεις μεγάλες υποχωρήσεις τόσο στην γεύση όσο και στην θρέψη του οργανισμού σου. 2.

Περισσότερα »

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Σχετικές Υπηρεσίες

υγιεινή-διατροφή-άσκηση

Διατροφή Αθλητών

shutterstock_335916854

Κλινική Διατροφική Θεραπεία

enisxusi-gonimotitas-cover

Παχυσαρκία & Μείωση Βάρους