🇬🇧 DIET PRESCRIPTION IN ENGLISH AVAILABLE

Καρούμπης Απόστολος

ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ |  Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ

Παχυσαρκία & Μείωση Βάρους

Ενήλικες

Βασικός μας στόχος: η ασφαλής και χρόνια απαλλαγή από τα περιττά κιλά.

Για να πετύχουμε τους στόχους μας κάνουμε χρήση των πιο σύγχρονων μεθόδων για την ασφαλή και χρόνια απώλεια βάρους. Προτείνουμε  διατροφικές λύσεις  που ξέρουμε ότι θα βοηθήσουν τον οργανισμό να λειτουργήσει ξανά στην δυναμική που έχει από την φύση του, σύμφωνα με την ηλικία, το σωματικό βάρος και τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού. Έτσι, διαμορφώνουμε μια νέα διατροφική πραγματικότητα που ανταποκρίνεται στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Παιδιά – Έφηβοι

Η παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί την βάση για την διαμόρφωση της συμπεριφοράς στην ενήλικη ζωή. Η διατροφική συμπεριφορά δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ρύθμιση του βάρους στην παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερη και πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και ειδική συμπεριφορά από από πτυχιούχο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την δύσκολη αυτή αποστολή.

Η επιβολή στερητικών προγραμμάτων διατροφής με μοναδικό στόχο την απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά το παιδί τόσο ψυχολογικά (τύψεις λόγο μη απώλειας βάρους, επαναπρόσληψη βάρους) όσο και σωματικά (ανεπαρκής σωματική ανάπτυξη, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, μείωση του μεταβολισμού, ανεπάρκειες σε διατροφικά συστατικά). Για τον λόγο αυτό, η ρύθμιση του βάρους στα παιδιά και στους εφήβους πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, να βασίζεται σε ήπιες μεθόδους διαχείρισης βάρους με στόχο την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς και την πρόσληψη ισορροπημένης διατροφής ώστε να καλύπτονται οι ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες τους ανάλογα με την ηλικία και την καθημερινή φυσική δραστηριότητα.

Η συνεργασία με τους γονείς είναι πάντα απαραίτητη ώστε να διαμορφωθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής το οποίο να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις. Έτσι η μείωση του βάρους επιτυγχάνεται χωρίς στερήσεις, με σταθερό ρυθμό, αποκτώντας την κατάλληλη διατροφική συμπεριφορά για μια υγιή ενήλικη ζωή με αυτοπεποίθηση.

Συχνές ερωτήσεις

Ο υπεύθυνος για την έγκυρη αξιολόγηση και διάγνωση υπέρβαρου στα παιδιά είναι ο πτυχιούχος διαιτολόγος – διατροφολόγος ή ο παιδίατρος. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη την ηλικία, το ύψος και το βάρος του παιδιού και γίνεται με βάση τις ελληνικές καμπύλες ανάπτυξης. Αν το βάρος του παιδιού είναι λίγο αυξημένο τότε ίσως η αύξηση της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας να είναι η λύση. Αν το βάρος του παιδιού είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με τις καμπύλες ανάπτυξης, τότε προφανώς να υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που επιβαρύνουν το βάρος όπως για παράδειγμα ο συνδυασμός έλλειψης φυσικής δραστηριότητας με υπερκατανάλωση τροφών με πολύ αυξημένες και παραπανίσιες θερμίδες ή και κάποιο παθολογικό αίτιο π.χ. υποθυρεοειδισμός. Σε αυτή την περίπτωση συστήνουμε αύξηση της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με καθημερινή ισορροπημένη διατροφή ώστε να καλύπτονται οι ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού. Στόχος είναι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η εναρμόνιση του βάρους σε σχέση με το ύψος και η φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού.

Ο ενεργός ρόλος των γονέων σε αυτή την περίπτωση είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η συνεργασία με τον ειδικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο για την στήριξη και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών προς ένα πιο υγιή τρόπο διατροφής αποτελεί εγγύηση για την λύση του προβλήματος.

Η παχυσαρκία πρόσφατα αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως νόσος λόγω του ότι συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με έναν μεγάλο αριθμό χρόνιων νοσημάτων. Το συμπέρασμα αυτό βγήκε με βάση το αποτέλεσμα πολυάριθμων έγκυρων ερευνών που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια. Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με το μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή, με την μεγάλη αύξηση των τιμών της γλυκόζης (σακχάρου), της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και του ενδοκοιλιακού λίπους (περιφέρεια μέσης). Οι αυξήσεις αυτές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε καρδιοπάθειες και αθηροσκλήρωση. Επιπλέον, η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με διαταραχές ύπνου, αναπνευστικά προβλήματα, ουρική αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, προβλήματα στην χολή, διαφόρων ειδών καρκίνου και ψυχιατρικές διαταραχές.

Σχετικά Άρθρα

Είσαι αθλητής και καταπολεμάς την κόπωση με πολυβιταμίνες; Λάθος!

Η βασική αιτία κόπωσης του αθλητή είναι η μακροχρόνια ανισορροπία στην κατανάλωση υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λιπαρών. Κάτι από αυτά ( συνήθως τα λιπαρά) καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό και έχει σαν αποτέλεσμα την παραγκώνιση των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών (υδατανθράκων και πρωτεϊνών).

Περισσότερα »

10 Λόγοι που θα ωφεληθείτε αν επισκεφθείτε τον διαιτολόγο

1. Πάσχετε από Σακχαρώδη Διαβήτη, είστε καρδιακός, έχετε αυξημένη πίεση;O διαιτολόγος θα σε εκπαιδεύσει να επιλέγεις νέες τροφές από μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων ώστε να μην κάνεις μεγάλες υποχωρήσεις τόσο στην γεύση όσο και στην θρέψη του οργανισμού σου. 2.

Περισσότερα »

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Σχετικές Υπηρεσίες

breastfeeding

Εγκυμοσύνη & Θηλασμός

υγιεινή-διατροφή-άσκηση

Διατροφή Αθλητών

shutterstock_335916854

Κλινική Διατροφική Θεραπεία